Over het algemeen merk ik weerstand tegen de metaverse, Horizon Worlds, van het bedrijf achter Facebook, Meta. Het lijkt erop dat veel mensen niet begrijpen wat het is. Mensen denken dat het een verspilling van energie is of ze zijn er bang voor, omdat het iets nieuws is dat ze niet weten. Deels hebben ze gelijk, deels niet.

Het idee dat de metaverse een zinloze verspilling van energie is, klopt niet in die zin dat ik denk dat het veel toegevoegde waarde heeft voor de samenleving. Ik zal eerst uitleggen wat de metaverse is…

Het hangt een beetje af van hoe oud je bent, maar veel mensen herinneren zich waarschijnlijk de Seccond Life hype rond 2007, een virtuele wereld van het bedrijf Linden Labs. Iedereen had het erover en ook wij dachten destijds dat het het nieuwe internet zou worden. Ik denk dat het had kunnen zijn, maar het was zijn tijd veel te ver vooruit.

Rond 2015 herleefde Virtual Reality (VR) of ook wel de 2e VR-hype. Dat enthousiasme sloeg niet echt aan bij het grote publiek, althans niet zoals verwacht.

De metaverse is niets meer dan een computergame, of een poging om het leven digitaal na te bootsen. Soort Sims zou je kunnen zeggen, als je dat spel hebt gespeeld, weet je wat ik bedoel, hoewel het meer een ‘open world game’ is.

Wat is de meerwaarde van de metaverse in de samenleving? Ik zie de metaverse vooral als een belangrijk communicatiemiddel, waar je beter met anderen kunt verbinden dan nu het geval is.

Heb je ooit het gevoel gehad dat videobellen via Whatsapp onpersoonlijker is dan in het echte leven? Ik wel en ik denk dat dit komt omdat je niet samen iets ervaart, je bent niet samen in dezelfde ruimte. Ik denk dat de metaverse dat probleem heel goed oplost.

Dus in die zin kunnen we veel vlieg- en rijkilometers besparen als we samenwerken in de metavese. Dat vind ik een van de grote voordelen van zo’n game.

Naast het voordeel van een zakelijke toepassing denk ik dat het ook goed is tegen eenzaamheid, voor mensen die nu worden uitgesloten omdat ze een beperking hebben of simpelweg minder goed zijn in het leggen van sociale contacten. Ik denk ook dat de metavese ons zal helpen elkaar beter te begrijpen op internet.

Er zijn mensen die denken dat het ten koste gaat van de werkelijkheid, dat mensen eraan verslaafd raken. Ik denk het niet, althans voorlopig niet. Ik hoop stiekem dat dat wel gaat gebeuren, maar alleen als technologie en mensen klaar zijn om te leven in een virtuele omgeving die niet van echt te onderscheiden is. Om (letterlijk) samen te smelten met de fantasierijke wereld, want in een virtuele wereld zijn er geen natuurwetten en is fantasie de enige beperking. Hoe dan ook, we zijn nog ver weg en ik denk dat we het eerst met Mark Zuckerbergs Horizon Worlds moeten doen, wat best leuk gaat worden, vind je niet?

dirkjan

My name is Dirk Jan Buter and welcome to my website. I am 42 years old and married to Puja. We have a 5 year old daughter together. I have a broad interest and the topics I write about are about people, technology and the environment. I also vlog about my life.

View all posts

Add comment

Your email address will not be published.

dirkjan

My name is Dirk Jan Buter and welcome to my website. I am 42 years old and married to Puja. We have a 5 year old daughter together. I have a broad interest and the topics I write about are about people, technology and the environment. I also vlog about my life.